Handige tips bij het zoeken naar een studentenwoning - Huurder Gevraagd , HGD

Direct Contact
31 July 2018
Category
Uncategorized
Comments 0

De eindexamens zijn geweest en de meeste aankomende studenten gaan op zoek naar een passende woning in een studentenstad. Maar hoe kom je aan een studentenkamer in deze oververhitte woningmarkt? Deze tips kunnen je wellicht helpen om een passende woonruimte te vinden.

1. Hoe begin je de zoektocht?
Je kunt beginnen om je in te schrijven bij diverse websites die kamers op hun website plaatsen. Hierbij kan je denken aan Kamernet.nl of Kamer.nl. Belangrijk is dat je van tevoren vaststelt wat je budget en je wensen zijn. Het kan zijn dat je graag midden in het centrum wil wonen of juist liever bij de locatie waar je colleges volgt. Denk hier van tevoren goed over na. Zo wordt je zoekopdracht duidelijker en specifieker. Nadat je ingeschreven staat bij één van de sites, kun je reageren op de aangeboden woonruimte. Je kunt namelijk contact opnemen met degene die de advertentie heeft geplaatst. Bedenk alvast over praktische vragen die je wilt stellen. Daarnaast kunnen onderwijsinstellingen ook helpen bij de zoektocht naar een geschikte woonruimte. Zij hebben vaak op hun webpagina handige tips voor nieuwe studenten over de desbetreffende stad. Daarnaast staat er ook informatie over woningcorporaties die actief zijn. Zo krijg je niet te maken met huisjesmelkers en is de prijs voor jouw kamer vaak fair.

2. Antikraak is ook een optie
Antikraak is een goedkope vorm van wonen. Het gaat dan om een leegstaand pand dat gevuld moet worden omdat het anders geld kost om het leeg te laten staan. Het is een goedkope optie, maar heeft het wel een kanttekening. Het kan maar zo zijn dat je er binnen een korte periode uit moet omdat er bijvoorbeeld een bestemmingsplan voor gekomen is.

3. Je eigen netwerk
Het is waarschijnlijk een van de makkelijkste manieren, je eigen sociale netwerk raadplegen. Als je iemand kent die bijvoorbeeld ook in die stad woont, vraag dan of diegene iets weet en of hij/zij de ogen wil open houden. Zo kom je vaak ‘via via’ terecht bij een woning waar een kamer vrijgekomen is. Daarnaast is social media een goede optie. Er zijn Facebook-groepen waar kamers op staan die vrij staan of komen. Die kunnen tijdelijk, maar ook voor onbepaalde tijd te huren zijn. Je kan ook een bericht op je eigen social media plaatsen dat je op zoek bent naar een kamer of woning. Zo kan je netwerk meehelpen met jouw zoektocht naar een kamer.

Als je jouw droomkamer hebt gevonden, kan het zijn dat je moet hospiteren. Dit is eigenlijk een informeel sollicitatiegesprek met de bewoners van de betreffende woning. Vaak gebeurt dit op een zogenoemde ‘hospiteeravond’. Iedereen die dan geïnteresseerd is in de kamer komt. Tijdens zo’n avond ontmoet je de bewoners van het huis, je krijgt vaak de kamer te zien en je proeft de sfeer van de woning. Is dit geen optie? Kies dan een optie waarbij je niet hoeft te hospiteren. Kijk wel goed naar je rechten en plichten als huurder.

Bron: NU.nl
27-05-2018

Comments are closed.