Je woning gezonder maken doe je zo - Huurder Gevraagd , HGD

Direct Contact
18 July 2018
Category
Uncategorized
Comments 0

Een gezondere leefomgeving in steden is een van de doelen van de nieuwe Omgevingswet. Gemeenten zijn druk bezig om de openbare ruimtes zo gezond mogelijk te maken. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn mensen gemiddeld 85 procent van de tijd binnen, waarvoor 70 procent in eigen woning. Het is daarom des te belangrijker dat er binnen een gezond klimaat is. Denk hierbij aan luchtvochtigheid, ventilatie of ongedierte.

Maar niet alleen gemeenten zijn druk bezig om de omgeving zo gezond mogelijk te maken, met deze tips kan je jouw woning omtoveren tot een gezonde leefomgeving.

1. Rook en vuur vermijden
Roken, kaarsen en wierook zijn erg slecht voor de luchtkwaliteit. Zo komt er bij koken op gas stikstofdioxide vrij. Dit stofje zit bijvoorbeeld ook in uitlaatgassen. Daarom is het beter om elektrisch te koken. Anders is het beter om sowieso de afzuigkap aan te hebben en een raam open te zetten.

2. Ventileren
Ventileren is volgens experts het allerbelangrijkste voor je woning. Voor voortdurende luchtverversing, is het belangrijk dat er de gehele dag in alle jaargetijden luchtverversing is. Handig is bijvoorbeeld om een (klep)raam op een kier te zetten en de ventilatieroosters open te laten staan.

3. Een ventilatiesysteem
Een ventilatiesysteem die het gehele huis voortdurend voorziet van schone lucht. Het is daarbij wel belangrijk dat het systeem schoongemaakt wordt en vervangt wordt om de tien tot vijftien jaar. En heel belangrijk is om het systeem altijd aan te laten staan.

4. Stofvrij
Het longfonds adviseert om regelmatig te stofzuigen en het beddengoed regelmatig te verschonen. Dit is zeker belangrijk voor mensen met een luchtweg aandoening of allergieën. Zorg hierbij voor dat er ook op kasten en planken goed afgestoft wordt. Richt je huis zo in dat het makkelijk schoon te maken is.

5. Geen agressieve schoonmaakmiddelen
Chloor en andere vrij agressieve schoonmaakmiddelen zijn behoorlijk slecht voor de luchtwegen. Om het huis goed schoon te maken, kan er gewoon water en zeep gebruikt worden. Het is daarom belangrijk om de juiste schoonmaak producten te kiezen.

6. Zet de temperatuur lager
Voor de nachtrust, het milieu en de luchtvochtigheid is het erg belangrijk om de temperatuur lager te zeggen. Dit voorkomt nachtmerries en zo kom je ook eerder in slaap.

Bron: NU.nl
26-05-2018

Comments are closed.